Boom op terras of balkon

Boom op balkon of terras

Als u graag fruit wilt kweken op balkon of terras (in pot) vergt dit net iets meer aandacht dan in uw tuin, doordat de boom niet in de volle grond staat is de behoefte aan water groter dan in uw tuin. Van belang is dat de fruitboom genoeg water heeft; doordat de pot in de zomer sneller opwarmt zal het water sneller verdampen.

  • Zorg er voor dat de grond waar de fruitboom staat genoeg vocht bevat. Dit kunt u gemakkelijk controleren door uw vinger in de grond te duwen en zo te voelen of de aarde nog vochtig is. Simpel gezegd; als u de aarde samenknijpt in uw hand, moet het als een bolletje bij elkaar blijven. Als bij het samenknijpen druppels water uit het bolletje aarde knijpt is de grond te vochtig, daarom is het belangrijk dat het water uit de pot kan. Zorg er dan ook altijd voor dat er minimaal 3 gaatjes onder in de pot zitten te grote van een 5 cent muntstuk.
  • Het is belangrijk dat de wortels van de fruitboom genoeg ruimte hebben om te groeien, hanteer dan ook minimaal een pot van 50 liter. Hoe groter de pot, hoe meer ruimte het wortelstelsel van de boom krijgt om zich te ontwikkelen. Dit ziet u terug in de grootte van de oogst!
  • Als vuistregel kunt u hanteren: De ideale afmeting van de pot waarin de fruitboom staat, moet ongeveer de helft zijn van de ruimte zijn die de kroon van de boom heeft (de kroon of kruin is het bovenste gedeelte van een boom; hij wordt gedragen door de stam en omvat de takken met daaraan de bladeren).
  • Wij adviseren om de boom jaarlijks te snoeien om de groei te beperken en de productie van vruchten te stimuleren. Anders gezegd; door snoei krijgt u meer bloei, en meer bloei zorgt voor meer vruchten in het najaar. Let wel op met vorst in het voorjaar. Als de bloesem van de boom bevriest zal hij dat jaar geen vruchten dragen en zich concentreren op de groei.
  • Om de boom te stimuleren meer vruchten te geven kun u jaarlijks de boom uit de pot halen en een gedeelte van de aarde vervangen voor nieuwe aarde. Door het verversen van de aarde wordt het wortelstelsel gestimuleerd. Ook adviseren wij de boom pas na 3 maanden bij te mesten en bij voorkeur als de boom nog niet of niet meer in het blad staat.
  • Mocht u vragen hebben of graag advies willen voor uw situatie, staan wij altijd klaar om u te helpen.